EF bussen

Bild från EF's facebooksida :)


Just nu åker EF-bussen runt i Sverige och svarar på frågor och informerar om språkresor/språkstudier. De kommer till Göteborg, Malmö och Stockholm. Om du bor i närheten av någon av städerna kan du leta upp bussen för att få information, delta i tävlingar, äta godis osv! Själv kommer jag inte att kunna åka dit men hade gärna gjort det. Om du inte heller kan leta upp bussen men har en fråga om språkresor kan du ställa den i en kommentar :)
 
Dessa ställen kommer EF-Bussen till, vet dock inte vilka tider den är på vilket ställe. Jag vet att datumen inte stämmer med dagarna och vet inte riktigt vad som gäller men kolla på EF's Facebooksida för mer info : http://www.facebook.com/EFSverige
 
UPDATE: Det är DAGARNA som gäller och datumen som är fel :)

Packlista

Jag tänkte skriva ett inlägg om packningen när man ska iväg på språkresa. Jag åkte ju till England som är känt för regn men när man kollade på bilder från Torquay så såg det ut att vara jättebra väder och det stog till och med att det fanns palmer där så min packning bestod av 4 par shorts och 1 par jeans samt 1 par skor vilket jag fick ångra sen, haha :) Jag hade också fått information av EF att vi skulle vara i London de 2 första dagarna så jag packade inte ner en massa grejer som jag tänkte köpa där men på flygplatsen fick jag reda på att jag hade fått fel information så där stog jag utan underkläder, schampoo osv. Det är dock inte säkert att det kommer att regna varje dag för när jag kom hem från språkresan och kollade på bilder på instagram från Torquay så var det bara bilder på folk i bikini…
 

Att ha med sig:
Vanliga tröjor
Tjocktröjor/Stickade tröjor (det blir kallare på kvällarna)
Jeans/Shorts
Hade också kunnat döda för ett par mjukisbyxor vissa dagar men hade inte med mig det…
Underkläder/strumpor
Jacka (Regnjacka om du åker till England)
2 par SKÖNA skor (jag hade bara 1 par och om det regnade en dag fick jag gå med blöta skor dagen efter)
En väska som rymmer lunch, skolböcker och jacka/tröja
Bikini och handduk

 

Necessär:
Varierar från person till person men typ Schampoo & Balsam, nagelsax osv. 

 

Övrigt:
Penna och sudd
Små Bilder på sig själv (kan behövas)
Kopia på sitt pass - viktigare än man tror, en kille som var på samma resa som mig tappade bort sitt pass precis innan vi skulle hem men det löste sig eftersom han hade en kopia på sitt pass!
Kontanter och bankkort - Man behöver alltid kontanter till olika aktiviteter. Första riktiga dagen kan man också köpa busskort för £43 så se till att ha det! :) Bankkort kan du fixa på t.ex Forex.
Mediciner - Alvedon, halstabletter, allergimedicin...
Eluttagsadapter - Om du ska till ett land som inte har samma ellutag som vi har i Sverige är det viktigt att ha en adapter så du kan ladda din telefon osv.

Jag har säkert glömt en massa saker men om jag kommer på något mer så lägger jag till det i listan :)




Torquay - Maten

Något jag var lite orolig över innan jag åkte var hur maten skulle vara där eftersom att jag är ganska kräsen med mat. Det gick dock mycket bättre än jag trodde det skulle bli och vi fick bara god mat under hela resan! Visst, en gång fick vi tonfisksallad men det räknas inte, haha :)
 
En typisk lunch i England
 
Eftersom att jag bodde i värdfamlij fick vi frukost, lunch och middag av värdfamiljen. Vi fick fylla i ett papper som värdfamiljen hade fått av EF där man kunde skriva i vad man gillade till frukost/lunch/middag men tydligen hade ganska många inte fått det av sin värdfamilj så vi hade lite tur :)
 
Min favoritmat, vad kan gå fel med pizza OCH pommes? Haha :)
 
Maten var väl ungefär såhär:
Frukost: Rostat bröd och juice.
Lunch: En macka med skinka/kyckling (jag tycker inte om smör så jag sa till värdmamman så fick jag mackor utan smör), några körsbärstomater, en liten påse chips, juice eller vatten, en frukt och en chokladbit/russin.
Middag: Vi fick bland annat pasta med tomatsås, korv och potatis, sallad, Shepherd's pie, fish and chips och pizza med pommes. Vi fick också alltid grönsaker till maten, oftast ärtor. Vi blev erbjudna efterrätt men vi åt aldrig det, jag var alltid jättemätt efter maten, haha :)
 
På kvällarna hamnade de flesta på donken för att prata och äta (läs: jag åt, haha (: ). Det finns också Subway, Mc Donalds, Burger King, KFC, Pizza Hut osv. där så man kommer inte direkt hungra ihjäl :) 
 
 

Torquay 2012 - Andra dagen

 
Våra ledare Aaron och Sandra (under hunt the leader, de gick inte alltid runt sådär ^^)
 
Eftersom att morgonrutinen är i exakt som alla andra dagar så kommer jag inte att skriva om det :)
 
Den här dagen samlades alla på "castle green" (tror det hette så) för att få reda på sina grupper, vilken nivå man kom på och vilka ledare man hade. Våra ledare hette Sandra och Aaron och dom var verkligen jättebra ledare! Jag åkte med en kompis men vi kom i olika nivåer så vi hade inte lektioner eller aktiviteter tillsammas vilket jag tyckte var väldigt tråkigt. När den nya gruppen var samlad gick min grupp till Torre Abbey Green (En stor park/gräsmatta) för att leka några namnlekar och spela fotboll eller cricket fast efter ett tag var det ingen som orkade spela längre så då satt vi bara och pratade och åt lunch. Det här var också en av de få varma dagar vi hade, det var verkligen jättevarmt! :)

Spelhallen
 
Eftersom att vi hade haft aktivitet på morgonen så började vi skolan 12:30. Vi var vid skolan lite tidigare eftersom att vi skulle få reda på vart vi skulle vara. De delade upp aktivitetsgruppen i 2 klasser. I min klass var det nästan bara svenskar plus några få tjejer från Frankrike och Italien. På lektionen träffade vi våra lärare, Ella & Sammy, som också var jättebra lärare :) Vi fick också lite information samt våra skolböcker. På lektionerna jobbade vi i böckerna och gjorde ett litet grupparbete som vi skulle presentera inför klassen.
 
Efter skolan mötte jag upp Maja innan vi gick hem och åt middag hos vår värdfamilj, Sallad, pizza och friterad/stekt potatis? Gott var det i alla fall :) Vi fick skjuts av vår värdmamma till Pavilion där vi skulle ha photochallenge men eftersom att det regnade gick vi till spelhallen som låg precis bredvid och slösade pengar istället. Det enda jag vann där under hela resan var godis, haha :) Runt 22:00 gick vi hem för att sova.

Flashmob Torquay! :)

 
 
Sista dagen innan vi skulle åka till London var alla EF studenter med på en Flashmob vid hamnen. Alla studenter ställde sig på rad runt hamen och dansade EF dansen och alla hade sin EF tröjor på sig så det var riktigt coolt att se (och vara med på) :) Hittade en video på youtube som de klippt ihop, har för mig att det finns en till med klipp från alla kursorter som var med i flashmoben men hittade inte den...

Torquay 2012 - Lektionerna

Jag tänkte börja skriva lite vad jag tyckte om olika saker på språkresan, t.ex vad jag tyckte om Aktiviteterna, Ledarna, Hur det var att bo i värdfamilj osv. Tänkte börja med att skriva vad jag tyckte om lektionerna :)

 Min grupp, England som sedan blev Manchester United

 

I katalogerna stog det att man har 4st lektioner som är 40 minuter långa men de hade slog ihop dom till 2 stycken 80 minuterlektioner med en rast emellan istället vilket jag tyckte var jätteskönt. Man hade sina 2 lektioner på morgonen 9.00-12.00 eller på eftermiddagen 12.30-15.30 och min grupp hade lektioner på morgonen varannan dag och på eftermiddagen varannan dag. Man hade 2 lärare, en på första lektionen och en på den andra.

 

På lektionerna jobbade man i sina böcker (fast track och culture file) och det var både hörförståelse, läsförståelse och grupparbeten. Vad man jobbar med tror jag beror mycket på vilken lärare man har. När vi hade Ella fick vi jobba jättemycket med grupparbeten, t.ex så fick vi göra en reklamaffisch och göra en egen "radioreklam" som vi skulle visa upp för klassen. När vi jobbade med ett kapitel om lagar så fick vi "rollspela" som en domstol där några var jury, en var anklagad osv. Vår andra lärare Mario hade däremot inget sånt utan han hade mest grammatiklektioner (han verkade gilla grammatik, haha ^^)

 Den enda bilden jag fick av vårat klassrum, haha :)

 

Jag personligen gillade grammatiken mer eftersom att jag inte gillar att presentera inför klasser och så men samtidigt så lärde jag mig jättemycket av att presentera arbeten inför klassen, inte bara uttal utan jag fick lite mer självförtroende också måste jag säga :)

 

Vi fick också jobba med iPads några gånger i veckan och då jobbade man med EF's app "Fast Track". Jag tyckte ärligt talat inte att det var så jättekul att jobba med ipads, det man gjorde var typ att kolla på bilder och beskriva dom, filma/spela in sig själv när man gjorde något osv. 

Har ni några frågor är det bara att ställa dom i en kommetar så svarar jag :)

 

Torquay 2012 - Första dagen


Nu tänkte jag berätta hur det gick till första dagen på språkresan. Vi blev väckta av vår värdmamma (Charlotte) ungefär klockan 7 på morgonen (vi kom överens om en tid vi skulle behöva gå upp för att hinna gå till skolan i tid) och då gick vi upp och gjorde oss klara. Charlotte frågade oss också vad vi ville ha till frukost (toast eller flingor) så vi gick ner och åt frukost. I början av resan gjorde hon frukost åt oss men tillslut kändes det så naturligt att vi "gjorde" frukost själva. När vi åt frukost träffade vi också de 3 barnen och hunden för första gången. Så söta! 

 

När vi ätit klart fick vi våra lunchlådor och sen fick vi sällskap av Charlotte till skolan för att vi skulle hitta dit. Vi hade turen att inte alls bo långt ifrån skolan, det tog kanske 15 minuter att gå. Vägen var dock en uppförsbacke och en nedförsbacke som man behövde gå varje gång man skulle någonstans och det var inte alltid kul att gå upp för den backen... :)

 

När vi kom fram till skolan träffade vi alla svenskar som åkte samma kurs som oss på parkeringen utanför och blev sedan uppdelade i mindre grupper eftersom att alla inte skulle få plats i de små klassrummen. Den här dagen skulle vi göra våra placeringstest som skulle avgöra vilken "nivå" man  skulle hamna på. Vi fick sätta oss i ett klassrum som var jättelitet (alla klassrum var små) och det var sånna här stolar med inbyggda bord som var jättejobbiga att sitta vid, haha :)

 

Vår lärare sa hej och delade ut testen. Ta med penna om du åker på språkresa! Det hade inte jag med mig eftersom jag trodde att man skulle få det där med det fick man inte. Testet bestod av en hörförståelsedel, några grammatikfrågor, lite läsförståelse och tillslut skulle man skriva något. Alla frågor utom skrivdelen var alternativfrågor. När provet var klart fick vi lite information om Action learning projektet som man skulle göra och vi fick våra "passport to learn". Vi fick också skriva upp 3 mål vi ville uppnå under resan. Vi betalade också våra busskort som kostade 43 pund. Det är bra att alltid ha lite kontanter med sig för man vet aldrig när man får information om en aktivitet man måste betala extra för.

 

När vi var klara med testen och allt fick vi rast för att äta våra luncher och jag och vi hann också ner på stan en stund för att kolla in vilka affärer som fanns. Efter lunchen mötte vi alla svenskar vid en liten park vid skolan för att sedan gå på en town walk som avslutades på Torrey Abbey Green (en park) där vi satt och pratade lite med de andra svenskarna. Jag och Maja gick hemåt efter ett tag och till middag fick vi en jättegod kycklingsallad.

 

Som kvällsaktivitet gick vi på välkomstdiscot som var på en klubb som hette Bohemia. Det kostade 1 pund att lägga in en jacka eller väska så ett tips är att en person tar med en väska som alla lägger sina saker i och sen turas man om att betala för att lämna in den eftersom man går på disco fler gånger :) Discot var helt okej även om jag inte gick på så många, tillslut orkade man inte och gjorde något annat  istället (läs: gick till donken). Discot slutade ungefär 22 och då gick vi hem och duschade och gick och la oss. 



Bloggextra.se

RSS 2.0